CSAK LAZÁN

A megfelelésvágy és a teljesítménykényszer leküzdéséről , arról hogy kell az életet könnyen venni akkor, ha az élet vezető pozícióba sodort.

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Generációváltás ! Miért veszik el a munkahelyedet a fiatalok?

2012.10.30. 13:11 | Sándor Zsolt András | Szólj hozzá!

Azért mert ők használják közösségi tudatot.

Az apám generációja nagy lexikai tudással rendelkezik és a fejben tartott tudás aktív használatával oldja meg a feladatait. Ha nem elég a tudása elmegy a könyvtárba és megtanulja, belegyömöszöli a fejébe az új információkat, amit utána már megint tud aktívan használni.

Az én generációm leül a google elé és keres, tized annyi aktiv tudással rendelkezik. Aki jól használja az úgy keresőt az megnézi a találatokat és ha sok azt egyezés akkor elfogadja jó válasznak. Ez a módszer lassabban ad eredményit mint az apám féle. Lehet hogy többször kell keresést indítanom mire megtalálom a jó kulcsszót, hogy szignifikánsan azonos eredményt kapjak több forrásból és csak utána merem használni tény adatként.

Mekkora az adatbázisom. Kb akkora mint az internet. Mekkora az apám adatbázisa?  Akkora amit az élete során felhalmozott a fejében és még aktívan meg van címezve, mert azét van adat mit már nem talál meg a fejében. Persze van adat amit már én sem találok meg a neten, mert valami sokkal erősebb felülirta.

Itt jön a facebook generáció aki nem tanul meg semmit. Azt kell mondjam hogy nem is keres jól az interneten, ezért használja a kollektív tudatot és megkérdezi a facebookon hogy nem tudja-e valaki a megoldást.  

Mit is csinál ő tulajdonképpen?

A mi passzív adatkeresésünkkel szemben, ő nem pusztán adatot keres, hanem egyenesem a probléma megoldását kérdezi meg a közösségi hálón a közösségi tudattól. Nekünk ha megvan az adat akkor a saját tudatunk megoldó képességét kell használnunk és csak azt használjuk.


Ezzel szemben a facebook csemete nem is pusztán az adatot próbálja megszerezni a közösségből, hanem a teljes megoldást. Kiírja a problémát és lehet hogy valakinek az aktív tudatában van, vagy jól keres a googliban de megoldja.

Múltkorában kellett a gyerekemnek a tankönyv amit nem lehetett megszerezni a tanár néni meg morcos volt a gyerek meg ijedt. Kínomban… tényleg már nem láttam más megoldás kiírtam facere, hogy van-e valakinek. Kb két óra telet el és egy ismeretlen csávó írt hogy pdf ben jó lesz-e….

Nekem csak akkor jutott eszembe amikor kínban voltam, nekik ez a napi rutin működés.

Tanulság…

Generation gap van volt és lesz. Ha nem veszed fel a ritmust akkor a gyerekek lelépnek. Persze nekünk van tapasztalatunk az apám korosztálya meg már bölcs is. De a közösségi tudat egy nagyságrenddel komolyabb erőforrást biztosít nekik.
Ha nem használod a közösségi hálót előbb utóbb lemaradsz és átmész hippibe.   

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://take-it-easy.blog.hu/api/trackback/id/tr584879038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása