CSAK LAZÁN

A megfelelésvágy és a teljesítménykényszer leküzdéséről , arról hogy kell az életet könnyen venni akkor, ha az élet vezető pozícióba sodort.

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

A tulajdonos és az ügyvezető érdekellentétei

2012.03.05. 10:55 | Sándor Zsolt András | Szólj hozzá!

 

Érdekellentétek vannak, mindegy mekkora a vállalt legyen az 5 fős kis kft vagy 150 fős vállalat vagy 3000 fős nagyvállalat. A szerepek és a problémák általában ugyan azok. A legnagyobb problémát az szokta jelenteni hogy a tulajdonos(ok) nem veszik tudomásuk hogy a társaság az egy jogi személyiség. Én úgy szoktam jellemezni, hogy az is egy lényiség. Megszületik, cseperedik vannak jogai és kötelezettségei a szülőkkel(tulajdonosok) szemben és vannak érdekei.
 
Nagyon fontos, hogy a szerepeket észleljük, kijelöljük és megfelelő alázattal kezeljük. Más- más az érdeke a szereplőknek ezért ellentét is kialakulhat a szereplők között.
 
Szereplők - Szerepközök
 
Tulajdonos

Azaz a szülő. Szeretem ezt a hasonlatot mert sok tulajdonos úgy tekint a vállalkozására mint a gyermekére, nem úgy mint egy vagyontárgyra. Létrehozza a vállalkozást (tekintsünk el a kényszervállalkozásoktól) azzal a céllal, hogy a befektetése profitot termeljen neki.
Sok tulajdonos, aki dolgozik a vállalkozásában összekeveri az alkalmazotti és a tulajdonosi szerepköröket. A munkáért munkabér jár a tulajdonos a profitot realizál évente egyszer az osztalékkor.

Ez a részvénytársaságok kisrészvényeseinél nagyon jól érzékelhető.  
Érdeke kettős, nőjön a vagyontárgya értéke és időközben profitot realizáljon évente. Ez lehet ellentmondás is, de megfér egymás mellett.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ügyvezető

Alapvetően egy alkalmazottja a cégnek. Az a feladata, hogy a cég érdekeit képviselje, és a lehető legoptimálisabban üzemeltesse azt, úgy hogy közben teljesítse a tulajdonosok érdekét azaz profitit termeljen nekik.
 
Én fontosnak tartom, hogy az ügyvezető elsődleges feladata a cég érdekeit képviselni, akár a tulajdonosokkal szemben is. Lást megint a Részvénytársaság kisrészvényesét.
Az ügyvezetőnek is vannak saját érdekei, mert ő egytermészetes személy, sok pénzt szeretne hazavinni miután megdolgozott érte. Itt is van egy érdekellentét, mert jogosult döntéseket hozni a saját nevében és a Cég nevében is és ott el kell döntse hogy kinek az érdekeit képviseli.
 
 
Cég

Fontos hogy úgy kezeljük, mint (jogi)személy . Tudatilag mindenképpen. Találkoztam már nagyvállalati tulajdonossal és fizetett ügyvezetővel is aki ezt gyakran elfelejtette. Ahhoz hogy a cég létezzen fejlődjön sokszor kellene az ügyvezetője vagy akár a tulajdonosa érdekei ellen cselekednie. Egy egyszerű példa a Cégnek az az érdeke, hogy nem vegyenek ki pénzt belőle, hanem minden pénzt saját maga azaz a Cég fejlesztésére fordítsanak.
No itt a konfliktus.
 
A tulajdonos hol a cég hol meg a saját érdekeit képviseli és az ügyvezető ugyan így tesz. Természetesen fel lehet ezeket a konfliktusokat oldani, de addig amíg a felek nincsenek tisztában a szerepekkel addig szinte lehetetlen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://take-it-easy.blog.hu/api/trackback/id/tr274219588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása