CSAK LAZÁN

A megfelelésvágy és a teljesítménykényszer leküzdéséről , arról hogy kell az életet könnyen venni akkor, ha az élet vezető pozícióba sodort.

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Analitikus Gondolkozásmód.

2011.09.22. 11:08 | Sándor Zsolt András | Szólj hozzá!

Van akinek nagyon fáj és van aki csak így tud működni. Más az önbizalomhiány, a görcsösség, a feszülés és az analitikus gondolkozás. Sokan összekeverik.

Az analitikus gondolkozónak két útja van:
 
  • Vizsgálni a múltat – itt lehet készségszintre fejleszteni ezt a gondolkozásmódot
  • Tervezni a jövőt – ez a nehezebb pálya, mert itt nincsenek adatok, korlátok de mégis analizálni kell a várható eredményt.
 
 
Az analitikus gondolkodás nem statisztikakészítés, nem pusztán az adatok megkeresése, hanem egy adathalmaz, eseménysorozat, eredményeinek szintetizálása és következtetések megállapítása.
 
Nem tudom megmondani, hogy gondolkodj! Ez nem matematika. Meg tudom mutatni az út egyes elemeit, azt hogy merre indulj el, de minden erdőben neked kell megtalálni az utat.
 
A múlt analitikus vizsgálata
 
Első lépés adatgyűjtés, de csak olyan adatokat keresünk melyek a vizsgálati él felé vezetik az utunkat. Az a nehéz, hogy a rendelkezésre álló rengeteg adatból melyiket nézd meg. Szerencsére vannak ököl szabályok.
Átlag, szélső érték vizsgálat, területi
vizsgálat, növekedés, éves és havi időkeret, stb
Persze ha már van adat akkor már csak azt kell tisztázni, hogy milyen következtetéseket érdemes levonni a kapott adatokból. Itt felhívom mindenkinek a figyelmét Churchill szavaira:
 
„Csak annak a statisztikának hiszek, amit saját magam hamisítottam”
 
Tehát hazudni lehet csak nincs értelme, mert magunkat fogjuk becsapni és rossz lesz a következtetés. Még egyszer: az analitikus gondolkodás nem statisztika. Az adat az alapja, de következtetéseket vonunk le az adatokból. De mit nézünk az adatokban?
 
A változást.
 
Azt vizsgáljuk, hogy egy adott mérési ciklushoz képest volt e változás. Attól lesze analitikus gondolkozó, ha minden projekt, végén csinálsz egy vizsgálatot. A legegyszerűbb vizsgálat eljutottam-e a célhoz? Igen Nem. Ez is analízis. És lehet mélyebbre ásni.
 
  • Azon az úton jutottam el amit tervezte? (azaz van-e változás)
  • Akkora lett az eredmény?
  • Ha nem mekkora az eltérés?
És jön a durva kérdés: Miért? Na innentől lesz valami igazi analizálás, ha elkezded felgöngyölíteni a miérteket. Nem lehet mindig és nem lehet mindent. Egyszer már írtam a 20/80 szabályról. Itt szinte mindig érdemes alkalmazni. A veszteség 80% át a hibák 20% okozza.
 
És ez a lényeg a múlt analizálásánál:      
 
Adat – Elemzés – Okok Feltárása
 
A Jövő analitikus tervezése
 
Először is tervezni kell… Na itt elbukunk legtöbbször. Egyszerűen nem tervezünk és így a folyamat végén nincs mit mihez viszonyítani. Az eredmény eleve jó lesz. A jövő tervezésekor az a nehéz hogy bizonytalanra építünk. Ilyenkor persze használhatjuk a múlt adatait(ha már volt egy előző hasonló projekt) és de ha ilyen nincs akkor marad a becslés. már csak meg kell vizsgálni.
 
A jövő tervezésénél egy másik műveletsor van:
 
Becslés – Próba – Szélsőérték Vizsgálat – Kritikus útvonal meghatározása
 
Ha nincs adatunk akkor becsülni kell a várható eredményeket. A folyamatot egyszer kétszer ki kell próbálni, csak akkor jó ha legalább egy értékes eredményt tudunk produkálni a tervezés fázisában.
 
Ha már egy eredményünk van akkor, jön a szélsőérték vizsgálat (ha valaki komolyan veszi akkor egy Meg kell határoznunk hogy Diszkusszió).
 
Nulla – mínusz végtelen – plusz végtelen.
Csak adaptálni kell a pillanatnyi esetre. Pl rendezvényszervezésnél:
Nem jön el senki, vagy az 50 tervezett résztvevő helyett 500 and jönnek el .
 
Ebben az esetben nem értelmezhető a mínusz végtelen. De egy profit tervezésnél már értelmezhető a negatív szám is. Itt persze meg kell határozni azt hogy mit tekintünk végtelennek. Egy egyszemélyes BT veszteségének a 100 000 000 Ft mínusz végtelennek tekinthető.
 
Kritikus út vizsgálata
 
Maradjunk a rendezvényes példánál. Kell meghívó, nyomda, email kiküldés, telefonálás az meghívó megerősítésére, kell szerződés a helyszínnel, meghívólista. Ha a grafikus nem csinálja meg időben a meghívót, akkor a nyomba el fog kési és nem megy postára időben az anyag, de a postázás időpontjára a salesnek el kell készítenie a címlistát. Itt fut össze a két szál. Párhuzamosan fut a címlista készítése és grafika+nyomda szál. A kritikus út a  grafika+nyomda mert a címlista elkészítése 1 nap és 8 nap áll rendelkezésre míg a grafika és a nyomba együtt 8 munkanapba kerül és pont ennyi alatt kell megcsinálni. Azaz nem lehet csúszni, mert akkor a projekt végdátuma is csúszik.
 
Ha valaki elfogadja múlt és a jövőre vonatkozó elemzési lépéseket:
 
Adat – Elemzés – Okok Feltárása
Becslés – Próba – Szélsőérték Vizsgálat – Kritikus útvonal meghatározása
 
És végig is gondolja azokat, akkor a gondolkozása sokat fog az analitikus irányba változni.

 

 

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://take-it-easy.blog.hu/api/trackback/id/tr513245432

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: blockchain phone number 2018.10.16. 21:03:27

Egy antifasiszta naplója - Napi Beszóló

Trackback: blockchain phone number 2018.10.13. 19:21:37

flood preparedness psychological disorders - Can adderall cause manic episodes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása