CSAK LAZÁN

A megfelelésvágy és a teljesítménykényszer leküzdéséről , arról hogy kell az életet könnyen venni akkor, ha az élet vezető pozícióba sodort.

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Nincs abszolút igazság!

2011.09.07. 22:50 | Sándor Zsolt András | 3 komment

Az én igazságom van és a tiéd. Vannak szabályok, törvények, megállapodások ami alapján (néha) el kell dönteni, hogy kinek az igazsága van közelebb a mércéhez, valamilyen mércéhez… 

Simán ki merem jelenteni. NINCS abszolút igazság.
 
És akkor mi van?
 
Van az én igazságon és a Tied és a közösségé. Van amikor még ebből is több van. Mindenki a maga igaság alapján él és hoz döntéseket.
Nehéz elfogadni, hogy a másik fél, a tárgyalópartnered, a feleséged vagy a gyereked is az igazság oldaláról tárgyal, érvel, hisztizik. Ahhoz hogy ezt elfogadd, hátra kell lépj egyet. Képzeletben. Rá kell nézned messziről.
 
El kel fogadnod azt, hogy azt amit mond azt Ő úgy érzi. És az érzelmek ellen nem lehet józan, racionalista érveket felsorakoztatni. És mégis a racionalitásodra apellálok olyankor amikor azt mondom, hogy lépj hátra és nézz rá messziről.  
 
"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket."
Albert Einstein.
 
Nekem ez azt jelenti, hogy abból a nézőpontból ahonnan te nézed nincs más megoldás, és csak egy igazság létezik a Tied, de a másik oldalról is ugyan ez látszik!?
 
Ha ez elfogadod, sokkal erősebb leszel. Van aki azt hiszi hogy az bizonytalanságot okoz majd neki ha elfogadja a vitapartnere állításait érzelmeit. Nem, nem és nem. Sokkal erősebb leszel, de csak akkor ha elhiszed a saját igazad.
 
Ezzel a látásmóddal azt nyered, hogy Te érvelni tudsz a saját igazad mellett az ő szemszögéből nézve. Mert ahogy Einstein is mondta csak egy másik nézőpontból lehet az ő problémáját megoldani és az ő állítását megcáfolni.
 
Lépj egyet hátra és nézz rá távolról. Segíteni fog ígérem.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://take-it-easy.blog.hu/api/trackback/id/tr303210228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgabor105 2011.09.29. 21:46:46

Általában olyan jól hangzik, hogy nincs abszolút igazság de egy "spirituális embernek" ez nem lehet így tudtommal.
Mert Istenre azt szokták mondani, hogy bár minden relatív, de ő abszolút.
És én azt tapasztaltam, hogy nagyon sok minden van ahol létezik abszolút igazság
Például : A közösség mindig előbbre való mint az egyén. Habár ez lehet, hogy nem abszolút igazság, csak egy nagyon jó vezérlő elv, mert sokkal jobb eredményt ad.
De én nagyon sokszor érzem, hogy vannak abszolút igazságok, de lehet ezt csak az ego-m mondatja velem a saját igazamra (De nem! :-) )

Vagy például: A boldogság titka, hogy másokat kell boldoggá tenni és mi is azok leszünk.
Meg ilyenek.
Butaság?

Sándor Zsolt András · http://take-it-easy.blog.hu/ 2011.09.30. 10:03:52

Istenre a vallásos emberek mondják hogy abszolút nem a "spirituálisok" . Én elfogadom az ateista igazságát és a vallásos ember igazságát is. Nézőpont kérdése.

A közösségi példánál, nézd meg a diktátorokat. Máris relatívnak tűnik az igazság.

A boldogság már majdnem jó :)) de ha a beteg embereket (bolond) nézed akkor ez az igazság is semmissé válik.

Szerintem :)

Jeromos_ 2013.09.08. 01:06:31

aha... nincs abszolút igazság, de ezt a megállapításodat abszolút igazságnak kell tekinteni.

nem érzel némi ellentmondást?
süti beállítások módosítása