CSAK LAZÁN

A megfelelésvágy és a teljesítménykényszer leküzdéséről , arról hogy kell az életet könnyen venni akkor, ha az élet vezető pozícióba sodort.

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Paradigmaváltás

2011.10.20. 12:48 | Sándor Zsolt András | Szólj hozzá!

 

Nem pusztán változás esz valami más. De mi?
A paradigma váltás előszobája a másik fél igazságának elismerése ami egy nehéz dolog. Persze attól még nem váltok(tudok) paradigmát váltani, mert látom a másik igazságát, elfogadni,megérteni valamit nem ugyan az mit mikor elkezdesz az új paradigmád szerint cselekedni. Jut eszembe ugyan azt értjük a paradigmaváltás jelentése alatt? A szónak nagyon sok jelentése van, így nem akarok abszolút definíciót alkotni, egyezzünk meg valamibe és használjuk itt azt.
 
 
 
A paradigma egy modell egy séma, amely a gondolkodásunkat, cselekedeteinket meghatározza és szervezi bizonyos tényekkel kapcsolatban. Magukat a tényeket most nem vitatjuk elfogadjuk hogy azonosak, azt állítom ugyanazon tényekkel kapcsolatosan egyes emberek már más gondolatmenetet követnek azaz más a paradigmájuk. Sőt ugyanazok az emberek hasonló adatok észlelésekor azonos gondolati sémákat alkalmaznia, azaz ugyan abban a paradigmában vannak.
 



A paradigmaváltás az, amikor a gondolkodási és ennek következtében a működési sémánkon változtatunk.
 
Példa
 
Ha azt hiszed, hogy akkor vagy vezető, ha reggel öltönyben és nyakkendőben érkezel a munkahelyedre. Akkor ez a Te paradigmád.
Onnantól kezdve hogy nem csak a pénteki jeans napon mersz bemenni laza ruhában a munkahelyedre akkor az lehet paradigmaváltás, de csak akkor, ha a környezeted ugyan úgy vezetőnek tekint. Ha nem tekintenek vezetőnek, akkor csak elkezdtél rosszul öltözni.
Aztán, ha már laza ruhában jársz és elismernek vezetőnek, akkor, tesztelheted a környezeted, hogy egy első találkozón megértik-e, hogy Te egy laza vezető vagy? Azonban sokszor jobban jársz, ha partnereid paradigmája szerint öltözködsz.
 
A Váltás
 
Ahhoz hogy a munkában vagy a magánéletedben paradigmát válts, ahhoz meg kell mutatnod, el kell mondanod, sőt néha még meg is kell tanítanod a környezetednek is, hogy mit jelent ez a Te számodra. Ha nem teszed, akkor simán félreértik a változást, mert Ők még a régi paradigmában élnek. Kirúgás, válás, önvád…. meg ilyenek jöhetnek.
 
„Nem oldhatjuk meg a problémákat, ugyanazt a gondolkodásmódot alkalmazva, amellyel megteremtettük őket” Albert Einstein.
 
 

 

Címkék: megmondás változásmenedzsment paradigma paradigma váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://take-it-easy.blog.hu/api/trackback/id/tr113317372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása