CSAK LAZÁN

A megfelelésvágy és a teljesítménykényszer leküzdéséről , arról hogy kell az életet könnyen venni akkor, ha az élet vezető pozícióba sodort.

Licenc

Creative Commons Licenc

HTML

Feladat megoldás vagy a probléma gyökerének megkeresése?

2011.07.25. 09:00 | Sándor Zsolt András | Szólj hozzá!

Tegnap találkoztam sokadszor ezzel a problémával. Életemben sokáig a problémák kezelésével töltöttem az időmet. A probléma azonban sokszor valami megfelelés vágyra, szokásra, társadalmi elvárásra voltak visszavezethető.

 
 
Mindezt persze csak utólag, látom így miután értékeltem magamban azt a helyzetet, és az ott tanúsított cselekedeteimet. Az hogy értékelek valamit abból nem következik hogy azonnal polarizálnám, eldönteném róla, hogy jó vagy rossz volt – még mielőtt a döntésről szóló szösszenetet megkérdőjeleznéd. Ez számomra inkább az elfogadás, gyakorlását jelenti és a tanulás lehetőségét és a fejlődést.
 
Mi történik akkor, ha szembe találkozom egy helyzettel és csak a problémának látszó szituáció megoldására törekszem? Nagy tapasztalatot szerzek az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kezelésében és megoldásában. De egy lépést sem teszek annak érdekében, hogy ne kerüljek következőre ugyanilyen helyzetbe. A tanulást és a fejlődést nem segíti elő ez a gondolkozásmód. Viszont gyors lendületes tevékenységeket eredményez.
A lendületesség jó ott áramlik az energia, de a gyorsaság és a lendület önmagában nem feltétlenül jelenti a folyamatos áramlást.
 
Mi van a másik oldalon, ha megengedjük, hogy a problémának a gyökerét feltárjuk?
Ez olyan, mint amikor nő a kásahegy már majdnem kiömlik a tárolóból és mi lapátoljuk át a kását a másik tárolóba. Ha abba hagyod nő, a pihensz nő, tehát csinálod és lapátolsz és lapátolsz. De mi lenne, ha megállnál, körülnéznél és kiderülne, hogy akár el is tudod fordítani a csövet és akkor a másik tárolóba folyik a kása és nem kell lapátolni?
 
Azért mert megállsz egy pillanatra a lendületes lapátolásban és körülnézel az nem rossz. De sok esetben nehéz. Tudom, csináltam.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://take-it-easy.blog.hu/api/trackback/id/tr83089299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása